Zelené koření (křen, rozmarýn, jalovčinky, máta, dřišťálky)Zelené koření, si můžeme samy vypěstovat na zahrádce, doma v květináči...
Zelené koření, si můžeme samy vypěstovat na zahrádce, doma v květináči,... Můžeme jej používat čerstvé i sušené. Většina kořenících rostlin jsou také léčivé rostliny. V dávkách, které používáme ke kořenění, jsou jejich léčivé účinky slabé. Ale ve svém úhrnu povzbuzují čichové a chuťové orgány, ovlivňují tvorbu a vylučování trávicích šťáv, vstřebávání výživných látek z potravy a také urychlují zažívání, mají vliv na vyprazdňování střev, jsou zdrojem ochranných látek.
Např. některé ovlivňují chuť k jídlu a střevní peristaltiku - meduňka, máta peprná, dobromysl aj., některé působí proti nadýmání - kmín, koriandr, fenykl, majoránka, saturejka, bazalka, máta, a další. Proti průjmům po tučnějších pokrmech působí česnek, tymián, popenec, saturejka, majoránka, bedrník, dobromysl a další.
Jiné mají vliv na vylučování žluče - křen, rozmarýn, jalovčinky, máta, dřišťálky,...
Další mají mírný vliv na odstraňování vody z těla, na vylučování moči - brutnák, dřišťálky, jalovčinky, libeček, petrželka, celerové listy,...
Bylinky lze využívat i v dietě, např. petrželku, pažitku, mátu, saturejku, bazalku, yzop, dobromysl, meduňku, brutnák, estragon, tymián - vše v mírných dávkách může zpestřit chuť dietních pokrmů s omezením soli.
Článek v rámci spolupráce poskytla webová stránka:bylinky.kvalitne.cz |